Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Historiek

De eerste maal is er  in 1457 sprake van de "brantstrate” dat volgens Flou; in het landboek van Ruiselede van 1699 beschreven als "eene aude Herberge genaempt het aentien betemmert".
Op  de Ferrariskaart (1770-1778) is de weg als Dreef getekend. In 1786 is er voor het eerst sprake van de mogelijke oprichting van een nieuwe parochie en noodkerk in het noorden van Ruiselede, langs de Bruggesteenweg, nabij de huidige Gallatasbossen. De plannen worden pas 80 jaar later uitgevoerd.
Pastoor Doom geeft de opdracht een kerk (1864-1865) te bouwen en dan kwam er pas echt schot in de zaak en kregen we een parochie, al was zeer tegen de zin van Ruiselede maar onder druk van provincie en bisdom moesten ze toegeven.
De familie de Roo, die dit kasteel als buitenverblijf gebruikte, bleef doorheen de jaren een belangrijke geldschieter voor de ontwikkeling van Doomkerke.
Tijdens de laatste twintig jaar van de 19de eeuw emigreren veel inwoners van Doomkerke naar Noord-Amerika.
Hieronder een overzicht van nog veel meer feiten ingedeeld per straat of belangrijk gebouw.

branstraat.jpg

Hoofdstraat van de parochie Doomkerke. De straat kruist (van zuid naar noord) de Pachtebeek en de bovenloop van de Wantebeek. Volgens de Flou is er al in 1457 sprake van de "brantstrate".

Lees meer: Brandstraat en dorp


Ker10.txt

De idee voor het oprichten van een nieuwe parochie op Ruiselede bestaat al in 1786, landmeter G.D. Meulenaere tekent dan een plan met een kerk gesitueerd aan de Bruggesteenweg tegenover de huidige Vorte Bossen.

Lees meer: Kerk Doomkerke


school_zw.jpg

Halverwege de 19de eeuw zijn de kinderen van de toenmalige wijk 't Haantje nog steeds aangewezen op de school in de verafgelegen dorpskern van Ruiselede. 

Lees meer: School


kasteel_deroo.jpg

Brandstraat nrs. 91-93. Kasteel z.g. "De Roo" of "Kasteel Coffyn", naar de huidige bewoner (nr. 91) met koetshuis en neerhof (nr. 93). Gelegen in een kasteelpark afgebakend door landwegen met in de zuidoosthoek een schandpaal uit 1783.

Lees meer: Kasteel De Roo


bruggesteenweg.jpg

Bochtige weg, in het verlengde van de Bruggestraat, op grondgebied Wingene verder gezet als Vagevuurstraat. Tussen de Maria-Aalterstraat en de Sint-Pietersveldstraat vormt de straat de grens met Wingene.

Lees meer: Bruggesteenweg


bosdreef3.jpg 

Korte straat met enkele bochten van 90° tussen de Maria-Aalterstraat en de Planterijstraat

 

lees meer: Bosdreef


bruwaanstaat1.jpg

Bochtige weg tussen de Kruiskerkestraat en de Bruggesteenweg. Kronkelt zich door de z.g. Vorte Bossen

Lees meer: Bruwaanstraat


Diksmuideboterweg4.jpg

Korte, doodlopende weg vanaf de Wingenesteenweg. Restvak van een oude handelsweg tussen Wingene en Ruiselede, zeker teruggaand tot de late Middeleeuwen.

Lees meer: Diksmuidse Boterweg


brug124_128a.jpg

Bruggesteenweg nr. 128-134. Groot complex gelegen op het Sint-Pietersveld van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand leefgroep "De Zande", voorheen het Rijksopvoedingsgesticht (nrs. 130-132), het Penitentiair Landbouwcentrum (nr. 128) en bezoekerscentrum (nr. 134).

Lees meer: De zande en P.L.C.


Gentseveldstraat1.jpg

Rechte weg tussen de Bruggesteenweg en de Planterijstraat.

Lees meer: Gentse Veldstraat


haantjessrt.jpg

Bochtige weg tussen de Brandstraat en de Bruggesteenweg met zuidelijke aftakkingen uitgevend enerzijds op de Bruggesteenweg, anderzijds op de Wingenesteenweg.

 

lees meer: Haantjesstraat


hammerstraat.jpg

Licht bochtige weg tussen de Brandstraat en de Scheidingsstraat. De naam kan ontleend zijn aan een nabij gelegen smal stuk land in de vorm van een hamer.

Lees meer: Hammerstraat


krommekeer12.jpg

Bochtige weg tussen de Bruggesteenweg en de grens met Maria-Aalter (Aalter) op grondgebied Oost-Vlaanderen.

 

Lees meer: Krommekeerstraat


mariaaalterstraat2.jpg

Rechte weg, verbindt de Predikherenstraat op grondgebied Wingene met de Wingenestraat op grondgebied Aalter (Oost-Vlaanderen)

Lees meer: Maria-Aalterstraat


oudeveldstr1.jpg

Tamelijk rechte weg tussen de Brandstraat en de Scheidingsstraat met aan de noordkant twee doodlopende aftakkingen leidend naar dieper gelegen boerderijen.

Lees meer: Oude veldstraat


planterijstraat.jpg

Vanaf de Maria-Aalterstraat doodlopende, hoekige weg met enkele aftakkingen. Gelegen op de z.g. Kruisebergen, het hoogst gelegen gedeelte van het Parochieveld (cf. Parochieveldstraat) nabij de grens met Aalter (Oost-Vlaanderen).

Lees meer: Planterijstraat


Scheidingstraat1.jpg

Rechte weg tussen de Wingenesteenweg en de Oude Veldstraat op de grens met Wingene. Vanaf 1980 met huidige naam, voorheen "Scheidstraat" genoemd.

Lees meer: Scheidingstraat


lievensmolen3kl.jpg

lange, licht bochtige straat tussen de Abeelstraat en de Wingenesteenweg. Genoemd naar het z.g. "Schoutskruise " (cf. infra), geplaatst ca. 1870. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als " Chemin du Vliegende peerd au lieu dit Hennekens Moere, passant par le hameau 't Zwijntje " waarbij tevens de huidige Scheidingsstraat is opgenomen.

Lees meer: Schoutskruisstraat


Stpietersveld2.jpg

Rechte weg, vormt mede de grens tussen Ruiselede en Maria-Aalter en tevens Oost-Vlaanderen. Is de verderzetting van de Vagevuurstraat op grondgebied Wingene en vervolgt zuidoostwaarts als Hooggoed op grondgebied Maria-Aalter.

Lees meer: Sint-Pietersveldstraat


smisseweg.jpg

Kronkelende weg tussen de Abeelstraat en de Wingenesteenweg, verbinding tussen de wijken 't Zwijntje en 't Haantje.

Lees meer: Smisseweg


veldkapelekes1.jpg 

Korte, doodlopende straat vertrekkend van de Predikherenstraat op grondgebied Wingene en verder gezet als landweg richting het ZG Disveld (zie Brandstraat) op Doomkerke.

 

Lees meer: Veldkapellestraat


wingenesteenweg.jpg 

Tamelijk rechte weg vanaf de Bruggesteenweg tot aan de grens met Wingene, hier verder gezet als de Ruiseledesteenweg. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin de Ruysselede à Wyngene" of "Wyngene Straet". 

Lees meer: Wingenesteenweg

Terug naar vorige pagina