Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Restauratie Sint Caroluskerk

IMG_2284_400.jpgToen op 14 november, na een jaar restauratiewerken aan de kerk weer de zondagsmis gecelebreerd werd vroeg pastoor Bonne na de mis aan de kerkgangers "Wat denkt u van onze gerestaureerde kerk?" Het antwoord was een algemeen handgeklap.

Toen ik na de mis verleden zondag de pastoor even ging groeten zei hij bij het binnenkomen in de sacristie "André zijt ge niet een beetje jaloers nu?"

Ik antwoordde: "een beetje? Heel veel …."

Een goed verwarmde kerk, een goed verlichte kerk en zo prachtig verlicht met grote spots op de magnifieke bloemenguirlandes. Prachtig! Effenaf prachtig, warm en gezellig.

En zeggen dat ik hier 30 jaar gesukkeld heb. Koud!! Ik heb in alle stilte de pauvere elektrische straalertjes twee meter lager doen hangen en tapijten gelegd op de koude vloeren voor de koude voeten.

De armtierige klankinstallatie uit de jaren stillekes vervangen door een dubbele installatie. Eén voor het gesproken woord en één voor de muziek omdat het orgel kapot was.

Later is er nog aan de rechter zijkant een Rosasse uitgewaaid door de storm, zodat een van de apostels er onder er zijn arm geamputeerd was.

Achter het hoofdaltaar heb ik de elektrische leiding een bijpas met 2 overbruggingen moeten toedienen omdat ze voortdurend uitviel.
4jpg_400.jpgEen warme luchtblazer, cadeau van de voorgaande burgemeester geïnstalleerd met een serieuze terechtwijzing van monumentenzorg daarna. Maar ja “koude breekt schoonheidswetten”.

Na dertig jaar wachten is alles nu perfect en superschoon met nieuwe gemakkelijke zitstoelen. Ja Bart ik ben echt jaloers maar ik jeun het u.

De restauratie heeft een jaar geduurd en is op schema gelopen. Ik ging regelmatig eens kijken, vooral als de artdecor bezig was met een hele ploeg schilders. Toen ze nog boven op de stellingen aan het plafond aan het werken waren kon je nog niet zien wat een minutieus monnikenwerk dat was dat ze moesten doen. Zo aan de doopvont met een latje en piepklein penseeltje en een hoop kleine verfpotjes. Ik ga soms iets anders doen zei een schilder want het werkt fameus op mijn systeem.

Op een morgen zeiden de mannen mij “kijk eens omhoog”. Wat denkt u van onze engeltjes? Ik keek en zag geen engeltjes. Waar? Vroeg ik. Daar en ze wezen mij op twee meisjes in witte schort boven op de stelling ! Wij hebben twee engeltjes meegebracht, die hebben veel meer patiëntie.

Maar een derde engeltje dat beneden aan zo een kolom de bloemetjes aan het herschilderen was zei toch "nu moet ik ergens anders gaan beginnen, want ik zie scheel van zo dicht te moeten pieren."

Twee van die engeltjes zijn weken weggebleven. Ze spraken Frans en waren in het Koninklijk paleis restauraties gaan doen want de premier van China kwam in hoogsteigen persoon op bezoek en onze koning wilde niet in affront komen.

IMG_2306_400.jpgRegelmatig zag men die engelen in witte dokterskiel vol rode en groene vlekken eenzaam over straat wandelen naar de koster naar de WC – schijnt het. Amand zei me “er zal nog geen lopend water in de WC zijn”. En inderdaad. Ik ging eens een kijkje nemen. Er was geen lopend water want de WC was nog niet geplaseerd in het chaufagekot in de kerk. Voor de mannen was het blijkbaar geen probleem want nu en dan zag ik er één de buitenkant van de kerkmuur bevochtigen alhoewel op sommige plaatsen de binnenmuur te vochtig was om te herschilderen. Maar het één heeft wel geen verband met het andere, denk ik.

De heiligenbeelden zijn weer van de zolder gehaald en staan op hun plaats.
De houten beelden van het koor, de preekstoel, de biechtstoel hebben allemaal een warm bad gekregen. Het was nodig want ze plakten van het stof en de plaaster.
Alles is nu gereed. We wachten nog op een nieuwe ingangspoort en op de plechtige opening.

Met dank

EWH.A.Haeck & Carine Ramon

 

Links naar artikels op de site Doomkerke.be:

 

Terug naar vorige pagina