Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Sint Elooisgilde Doomkerke

“Sint Elooisgilde Doomkerke” is een vereniging die probeert om het feest van St Elooi, patroonheilige van landbouwers en smeden, in ere te houden.

Waar vroeger de leden vooral landbouwers en aanverwante beroepen waren, gaat het nu om een dorpsfeest waar iedereen welkom is.
De gilde werd opgestart in 1898 met 49 leden. De eerste deken was Camille Lambrecht. Het feest zelf ging toen nog door op de eerste maandag na het naamfeest van St Elooi. Sedertdien was er elk jaar – behalve tijdens de oorlogsjaren 1914-1918 en 1940-1944 - een Sint-Elooisfeest. Ruim dertig jaar geleden verschoof dit feest naar de tweede zaterdag van december. Centraal die dag staat de deken zelf, maar hoogtepunt van de dag is het bekendmaken van de naam van de nieuwe deken.


De deken heeft de eer de leden uit te nodigen en de feestvierders bij hem thuis te ontvangen.
Daarnaast mag hij een opvolger kiezen die twee jaar later zijn plaats inneemt.
Vroeger waren voor de deken meerdere taken weggelegd : hij moest de vereniging ook vertegenwoordigen op processies en op allerhande inhuldigingen.


Op St Elooi ontvangt de deken de leden bij hem thuis, waar ze koffie en een broodje aangeboden krijgen, ook de ruiters worden niet vergeten. Enkele muzikanten van de harmonie zijn ook van de partij en begeleiden de deken en feestvierders tot aan de maaltijd. In stoet wordt er dan naar de kerk gereden, de paarden voorop. Ook de deken van het volgende jaar en echtgenotes van de dekens nemen deel aan deze optocht. Vóór de eucharistieviering worden paarden en ruiters gezegend door de priester. Vroeger was men verplicht om naar de mis te gaan die speciaal wordt opgedragen voor de overleden leden van de gilde. Wie niet ging, mocht ook niet mee aan tafel. Na de mis is er bezoek aan de plaatselijke cafés. Om 13 u 30 proberen we aan tafel te gaan. Tot nu toe lukt dit redelijk. Na de maaltijd, ongeveer aan het moment dat koffie en taart worden verorberd, maakt de deken zijn opvolger bekend.


’s Avonds is er dan nog een gezellig samenzijn voor leden, hun gezin en sympathisanten.
Dit alles gaat door in Kamphuis ’t Haantje.
Eind juli organiseren we ook een daguitstap voor alle leden, dit jaar ging die uitstap naar de monding van de Somme.


Momenteel telt de vereniging jaarlijks tweehonderdvijftig tot driehonderd leden waarvan zo’n 180 leden aan tafel gaan.Leden van het bestuur - oktober 2010:
Geert Naeyaert, Luc Vandevoorde, Hedwig Dewinter, Frans Goethals, Johan Deguffroy,Albert Van Colen, Adelin Verwilst, Gerad Wambeke en Andy Leekens (staat niet op de foto)

Contactpersoon Albert Van Colen
AdresBrandstraat 31, B8755 Ruiselede - Doomkerke
Tel051/688115
EmailVerstuur een email

Terug naar vorige pagina