Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Driedorpenroute

De landelijke gemeente Ruiselede wordt vaak geprofileerd als het 'Molendorp' omwille van haar link met het verleden waarin haar link met her verleden waarin diverse windmolens het dagelijkse leven in het dorp in een grote mate bepaalden. Getuige hiervan zijn nog steeds Hostens Molen en de knokmolen.

Toch is Ruiselede meer dan dat. De gemeente telt drie parochies - Ruiselede, Kruisekerke en Doomkerke - elk met een bijzondere eigenheid en karakter. Deze woon kernen worden met elkaar verbonden door velden waar gras en diverse oogsten elkaar afwisselen. Daarnaast vormen de bossen in het noorden van de gemeente, samen met de landschappen van het Sint-Pietertsveld, het Bulskampveld en Sint-Maria-Aalter (Schoonberg), de groene long van deze regio.

Ook cultureel erfgoed heeft een plaats in de gemeente. Met o.a. de Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopnemingkerk (Ruiselede), de Sint-Carolusjerk (Doomkerke), het gemeentehuis en de molens is het onroerende erfgoed zeker vertegenwoordigd. Bovendien is de Ruiseleedse dorpskern opgesplitst als 'Beschermd dorpszicht' en is de stilte de site van het voormalig Rijksopvoedingsgesticht niet enkel beschermd als monument maar ook als landschap.

Deze 'Driedorpenroute' heeft aandacht voor het 'groen' en de monumenten in onze gemeente, en doorkruist hierbij de drie parochies. Tijd  voor een kenninsmaking met het verleden en de toekomst van Ruiselede.

Klik hier om de volledige brochure te downloaden in PDF-formaat.

Deze brochure is te koop voor de prijs van 2€ op het gemeentehuis.

Terug naar vorige pagina