Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Vorte Bossen

Natuurherstel van start in Vorte Bossen

De Vorte Bossen in Ruiselede (Kruiskerke) vormen een bosgebied waarvan Natuurpunt De Torenvalk vzw zo’n 48 ha beheert als natuurgebied. Het boscomplex en de aanpalende vallei van de Wantebeek zijn aangeduid als habitatrichtlijngebied. Dit houdt in dat ze deel uitmaken van een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden (NATURA 2000).

De Europese Unie wil een financieel duwtje in de rug geven bij de uitvoering van voorbeeldprojecten en richtte hiervoor het LIFE+natuurfonds op. Door het LIFE+project ‘Vlaams Veldgebied’ werkt Natuurpunt in de Vorte Bossen aan het herstel van de bijzondere natuurwaarden. In de periode 2009-2013 worden een reeks acties uitgevoerd: aankopen en inrichten van nieuwe terreinen, kleinschalig heideherstel, plaatselijk opstarten extensieve begrazing, dunnen naaldhoutbossen, aanleg poelen, verwijderen exoten, openstelling nieuwe wandelpaden, plaatsing bezoekersinfrastructuur, uitgave wandelfolder, enz.

torenvalk6_500.jpg

Enkele nieuwe percelen konden inmiddels worden aangekocht en wat kleinere werken zijn uitgevoerd. De omvangrijkere ingrepen zijn gepland vanaf de zomerperiode 2011 en lopen door tot 2012. Vanaf maandag 22 augustus worden vrij ingrijpende werken uitgevoerd in de naaldhoutbossen langs de Bruwaanstraat te Kruiskerke. Een 700-tal naaldbomen worden gekapt (grove den en lork). Met deze dunning worden de aanwezige naaldhoutbestanden omgevormd tot gemengde bossen met op termijn een ruimer aandeel van loofhout (o.m. zomereik en berk). De resterende naaldbomen mogen dan oud worden en uitgroeien tot dikke bomen. De werken gebeuren door een erkend bosexploitant. Eventuele hinder voor doorgaand verkeer langs de Bruwaanstraat zal zo veel als mogelijk worden beperkt.

Op zaterdag 10 september worden op de werkdag van Natuurpunt De Torenvalk de dode takken gezaagd uit de grote beuken langs de Bruwaanstraat. Aangezien er een hoogtewerker wordt gebruikt, zal deze openbare weg afgesloten worden. Onze verontschuldigingen voor het tijdelijk ongemak, maar deze maatregel moet bijdragen aan de algemene veiligheid van de gebruikers van deze straat.

Wie de resultaten van de reeds uitgevoerde werken van dichterbij wil bekijken en meteen meer wil weten over het Life+project kan terecht op de infowandeling van zaterdagvoormiddag 22 oktober. Afspraak om 9u30 aan het geboortebos Parochieveld (Kruisbergstraat, Kruiskerke). Iedereen is van harte welkom.

torenvalk5.jpg

Meer info ? kris.vandekerkhove@detorenvalk.be (0478 28 17 05) of steven.debruycker@natuurpunt.be (0473 85 53 35)

Contactpersoon: kris.vandekerkhove@detorenvalk.be (0478 28 17 05) of steven.debruycker@natuurpunt.be (0473 85 53 35)

Terug naar vorige pagina