Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Liber Memoralis - gift Rots Van Laere - 3 oktober 1890

Akt en pleegvormen van t aanveerden der gift Rots Van Laere

Voor meester Alfons Geersens Notaris te Ruysselede arrondissement Brugge.
Zijn verschenen: 1/ mijnheer Jean Francois Bayart Pastor Der parochie van Doomkerke 2/ Bruno Vandaele landbouwer 3/ Leonard Hoste landbouwer allen wonend te Ruysselede. Handelende respectievelijk in hunne hoedanigheid van Secretaris, tresorier en lid der kerkfabriek van de parochie St Carolus (Doomkerke) binnen de gemeente van Ruysselede.
Welke komparanten hebben verklaard dat bij besluit de date negen en twintigste July achttienhonderd negentig, waarvan een afschrift hiervan zal bijgevoegd blijven de Bestendige afveerdiging des Provincialen raeds van Westvlaenderen heeft goedgekeurd de gifte aen gemelde kerkfabriek gedaen door Ferdinand Rots en zijne echtgenoote Rosalie Van Laere Rustende landbouwers en grondeigenaers woonend te Ruysselede bij een akte verleden voor ins werkenden notaris op zenventien January achttien honderd negentig gifte onder behoud der goedkeuring van bevoegde overheid aenveerd door de komparanten en gemelden akt.
Vervolgens de komparanten namens de kerkfabriek die zij verbeelden verklaren definitievelijk voormelde gifte aenveerden en gemelde gesticht te verplichten tot de uitvoering van al de conditien in dien akte gifte vervat.
En zijn alhier dadelijk tusschen gekomen. 1/ Ferdinand Rots rustend landbouwer en grondeigenaar 2/ Ivo Van Laere landbouwer 3/ Leo Van Laere landbouwer 4/ Marie Louise Devrieze weduwe van Charles Louis Van Laere landbouwster allen alhier woonende te Ruysselede, deze laetste handelende in hare hoedanigheid van moeder wettige voogdes over Marie Van Laere Elvira Van Laere Alfons Van Laere en Melanie Van Laere vier nog minderjarige kinderen gesproten uit haar huwelijk met voornoemden Ch Louis Van Laere.
Genaamde Ivo en Leo Van Laere mitsgaders de minderjarige Marie, Elvira, Affons en Melanie Van Lare eenige wettige erfgenamen van voornoemde Rosalie Van Laere overleden te Ruysselede den zeventiende January achttien honderd negentig.
Welke hebben verklaard na lezing gehoord te hebben van het besluit van goedkeuring hetzelve te aenzien als hun behoorlijk genotifieerd en de kerkfabriek van Doomkerke wel uitdrukkelijk te onstlaen van allen verderen aenzeg per deurwaerder.
Een afschrift deze zal overgeschreven worden ten kantoore van grondpanden te Brugge.
Waervan akt.
Gedaen en verleden te Ruysselede ten jare achttien honderd negentig den derden October.
In de tegenwoordigheid van Sieurs Felix Demuydt en Camille Carette beide woonende te Ruysselede getuigen aenzocht.
En na gedaen lezing aen de komparanten zij hebben geteekend met de getuigen en wij notaris (volgens handteeken)
Geregistreerd met een verzending te Thielt den zevenden October 1890 deel 130-blad 90 V° 6 ontvangen twee franks veertig centimen.
De ontvanger (geteekend) Demets

Bijvoegsel I
De bestendige afgeveerdiging des provincie raads van Westvlaenderen.
Gezien het afschrift eener akt ontvangen door den notaris Alfons Geersens te Ruysselede den 17 January 1890 waerbij d'Heer Ferdinand Rots en zijne echtgenoote Rosalie Van Laere die hij bijstaat en bemachtigt, thans rustende lanbouwers en grondeigenaers nu wonende terzelfder gemeente, gift doen onder levende aen en ten voordeele der Kerkfabriek van Doomkerke ter gemeente Ruysselede van een nieuw gebouwd woonhuis en Kapel met aenhorigheden, gestaen en gelegen te Rusysselede Doomkerke, staende op vijftien aren erf makende uit eenen vierkanten blok zijnde deel der party land gekend bij kadaster Sectie n° 261e zullende diensvolgens dezen eigendom palen: Zuid en West het land verkocht aen Ivo Vandaele, noord de Veldstraat en Oost, Brandstraet, alles bewoond en gebruikt door de gevers.
Ivo en gelijk voorschrevenen goed zich thans bevindt uitstrekt en achtervolgt zonder eenige uitzondering en voor vrij zuiver en onbezwaerd van alle hypothecairen lasten hoegenaamd.
Om de begiftigde Kerkfabriek daervan te hebben de vollen eigendom te rekenen van heden en in het genot te komen bij het overlijden van den langstlevenden der gevers in wiens behoeve het vruchtgebruik voorbehouden wordt.
Deze gift is door de gevers gedaen met die begeerte dat het gegeven huis zal dienen tot woonplaets van eenen onderpastoor zoo haest er eene plaets van onderpastoor in de parochie van Doomkerke zal geschapen worden. e, daerenboven onder de volgende voorwaerden tot de welke het begiftigde gesticht zal gehouden zijn.
1/ Van te lijden en te gedoogen al de nadeelige zoo zichtbare als verborgene erfdienstbaerheden tot dewelke het gegeven goed moge gehouden zijn, vrij aen de Kerkfabriek van de voordeelige te dien gelden en de nadelige te betwisten doch op hare eigene rekeing kans en gevaer
2/ van gedurende vijf en twintig jaren in de kerk van Doomkerke alle jaren te rekenen met het overlijden van den langstlevenden der gevers, te doen celebreren een faergetijde en tien gezongene missen tot lavens der ziel van de gevers en hunnen overledene familie.
De kosten en rechten dezer en der definitieve aenveerding zijn ten laste der gevers
Gezien de voorloopige aenvereding onder voorbehoud van nadere bekrachtiging door de bevoegde overheid in den zelfden akte gedaen.
Gezien de beraedslaging van het bureel der kerkmeesters van Doomkerke gedagteekend van den 23 Maert 1890 de bemachtiging vragende deze gift te mogen aenveerden en de aviezen des gemeenteraeds en van het opperhoofd des Bisdoms wederzijdsch ter daten van 30 Mey en 28 Juny volgende.
Gezien de artikels 910 en 937 van het burgerwetboek 59 van het dekreet van 30 Devcember 1809, 76(3) en laetste gg der gemeentewet, alsook den tarif des Bisdoms van 22 february 1880.
besluit: De Kerkfabriek van Doomkerke te Ruysslede is bemachtigd voormelde gift te aenveerden mits toepassing van hooger beroepen tarief voor wat het ontlasten der kerkelijke diensten betreft.
Gedazen in zitting te Brugge den 29 July 1890, waren tegenwoordig de Heeren: Baron Ruzette Gouverneur voorzitter, Ridder DeCock, Van Hee, Loontjens Verhaeghe en Vercruysse, leden, J. Sheridan griffier.
De voorzitter (getekend) Baron Ruzette
De Griffier (getekend) Sheridan.
Voor gelijkvormig afschrift Burgemeester en Schepenen (getekend) Cl. Schatteman
Op bevel de Secreatris (getekend) Hellebuyck

Bijvoegsel II
Ruysselede den 4 September 1890
Mijnheer de Notaris. Wij hebben de eer Ued hiernevens te doen geworden Copy van een besluit genomen door de Permanente Deputatie in zitting van 29 July laetstleden betrekkelijk de gift gedaen aen de kerkfabriek van Doomkerke door den Heer Ferdinand Rots en zijne echtgenote Rosalie VanLaere
Aenveerd, mijnheer de betuiging onzer ware Achting.
Burgemeester en schepenen (getekend) Dewulf op bevel (getekend) E Hellebuyck Secretaris.
Voor gelijkvormig afschrift
    (getekend) Geersens

Note. Dit artikel is zo goed als mogelijk overgenomen van het originele handgeschreven document. Indien u typefouten of een woord ziet die niet klopt aarzel dan niet om dit door tegeven.

Originele documenten: pagina18, pagina19, pagina20, pagina21, pagina22, pagina23

Bron: Liber Memoralis Doomkerke Deel 1 - 1864 - 1978

Terug naar vorige pagina