Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Radioamateurs nemen deel aan een internationale wedstrijd vanuit Doomkerke

Zie ook in galerij "Wedstrijd radioamateurs Doomkerke"

Vorig weekend vond een internationale wedstrijd plaats voor radioamateurs (IARU HF Championship - http://www.arrl.org/iaru-hf-championship). Dergelijke evenementen gebeuren wel vaker in de wereld van de radioamateurs. Wat het feit echter bijzonder maakt is dat een groep radioamateurs vanuit Doomkerke heeft deelgenomen aan deze wedstrijd.
 
Wat is de bedoeling van zo’n wedstrijd?

In een periode van 24 uren proberen de deelnemers zoveel mogelijk radioamateurs te contacteren in de rest van de wereld. Al naar gelang de overbrugde afstand zal een radioverbinding 1, 3 of 5 punten opleveren. Naast het behalen van punten kan elke deelnemer een aantal bonussen behalen door radiocontacten te leggen met zo veel mogelijk ITU-zones (de wereld is ingedeeld in 75 zones) en verenigingszenders (Headquarter Stations). De totale score van de deelnemer is het product van het aantal behaalde punten met het aantal bonussen.
 
Verenigingsstation
Ook in België was een verenigingsstation op meerdere golflengtes actief vanuit verschillende locaties waaronder ook vanuit Doomkerke bij Claude en Carine van Pottelsberghe. Voor die gelegenheid had de Koninklijke Unie van de Belgische zendamateurs (UBA – www.uba.be) een vergunning bekomen met de speciale roepnaam (OP0HQ) om aan deze wedstrijd deel te nemen. Elke radioamateur die een radiocontact tot stand kon brengen met OP0HQ kon aanspraak maken op de bonus van het verenigingsstation.
 
Beurtrol

Een gedreven radioamateur slaagt erin om 24 uren aan één stuk deel te nemen aan een wedstrijd. Wanneer een wedstrijd 48 uren duurt, dan wordt dit een stuk moeilijker. Dit keer werd een beurtrol opgesteld om twee stations te bemannen. Eén van de stations maakte trouwens gebruik van de morse code om verbindingen te maken. De morse code is nog zeer veel gebruikt bij radioamateurs.
Bijna om de twee uur was een andere operator aan de beurt. Het gezelschap had ook een internationaal karakter. Eén van de operatoren is een Japanse radioamateur die voor een paar jaar in België verblijft. Kohtaro had dan ook geen moeite om tientallen contacten te leggen met Japan…
 
Resultaten

De wedstrijd ging van start op zaterdag 10 juli om 14u. plaatselijke tijd. Toen de wedstrijd op zondag 11 juli om 14u. eindigde waren er in totaal meer dan 2000 verbindingen in het dagboek genoteerd. Op bepaalde ogenblikken werden 3 à 4 verbindingen gemaakt per minuut. Sommige operatoren zijn zeer bedreven in het maken van korte radioverbindingen.
 
Techniek, kunde en strategie
Het deelnemen aan wedstrijden kan leerzaam zijn op verschillende vlakken. Eerst en vooral moet men er voor zorgen dat de ingezette middelen betrouwbaar en robuust genoeg zijn om een wedstrijd te overleven. De techniek is hier centraal. Radioamateurs interesseren zich in de techniek van het zenden en ontvangen. Ze proberen ook innovatief te zijn en in veel gevallen worden sommige onderdelen zelf vervaardigd.
Het bedienen van het station, het gebruik van het dagboek programma, de kennis van het spellingsalfabet zijn slechts enkele aspecten van hetgeen waarmee een goede operator mee bezig is. Dat kan je natuurlijk leren door regelmatig aan wedstrijden deel te nemen.
De eindscore zal afhangen van de mannier waarop aan de wedstrijd werd deelgenomen. Op elk ogenblik van de dag is een bepaalde richting geschikt om een werelddeel te bereiken. De strategie om een hoge score te behalen zal bepaald worden door het evenwicht tussen het maken van verbindingen en het zoeken naar extra bonussen…
 
Wens je meer informatie? Ga naar http://www.uba.be/nl/radioamateurisme

Contactpersoon: http://www.uba.be/nl/radioamateurisme

Terug naar vorige pagina