Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Brandstraat nr. 43

Halfvrijstaande, Lage woning en voormalige smidse. Volgens kadastergegevens staat hier al. Vóór 1877 een Bakoven. Ca. 1891 wordt dan het huis gebouwd en rond 1903 opgesplitst in een woning en Smidse. Rond 1919 volgt een uitbreiding van de woning die in 1920 weer met de Smidse wordt samengevoegd. Dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Opgetrokken in verankerde, bruinrode baksteen voldaan lokaal gewonnen klei, gebakken in een buitenoven gelegen achter de hoeve Vgl. Nr. 16, witbeschilderde plint. Voorgevel omkaderd door vlakke pilasters en bakstenen lijst onder de dakgoot. Muuropeningen met Getoogde strekken. Nieuw schrijnwerk naar oud model, met grote vensters roeden en luiken. In de linkerzijgevel bevindt zich een rondboogvenster. Links van het huis een oprit toegankelijk via smeedijzeren hekken.

br43.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina