Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Brandstraat nr. 37

Vrijstaande woning, volgens kadastergegevens ca. 1892 opgetrokken als kosterswoning. Dubbelhuis van twee bouwlagen, volgens de wens van pastoor Doom die tegenover de kerk huizen met een zekere allure eist. Verankerde baksteenbouw opgetrokken in bruine baksteen, met lokaal gewonnen klei gebakken in een buitenoven gelegen achter de hoeve cf. nr. 16. Voorgevel met bruinrode baksteen en opvallend voegwerk. Drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) boven een grijsbepleisterde plint met nagemaakte breuksteen. Getoogde muuropeningen met strekken en op de verdieping een omlopende bakstenen waterlijst. Deur met arduinen buitentrapje.

br37.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina