Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Brandstraat nrs. 24-26 Basisschool

Volume aan de straat daterend van ca. 1866-1880 maar met gevel gewijzigd in 1952. Opgetrokken in bruine baksteen, het geheel van twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, zwart aan de voorzijde, rood aan de achterzijde), voorgevel in rode baksteen. Linkervleugel (nr. 26), met inrijpoort, is het vroegere klooster, nu ingericht als woonhuis. Dubbelhuis van vijf traveeën. De rechthoekige muuropeningen, met omlijstingen op consoles in simili en met geprofileerde kroonlijsten, vervangen de oorspronkelijke segmentboogvormige deur en vensters. Deur met geblokte omlijsting, bovenlicht met glas-in-lood en nis met beeld van O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën.

School3.jpg

Midden- en rechtervleugel (nr. 24) herbergen de school. Oorspronkelijk met segmentboogvormige muuropeningen en bovenbouw van het middendeel, waarachter de kapel, met rondboogvensters met erboven een groot, rond venster en onder de dakrand klimmende spitsboogfriezen. Topgevel van middengedeelte uitgewerkt als fronton waarin een nis met beeld van het Heilig Hart. Voorts rechthoekige muuropeningen met geblokte, arduinen omlijstingen op consoles. Brede vensters verlichten de klaslokalen. De zij- en achtergevels met segmentboogvormige muuropeningen (bewaard schrijnwerk met grote roedeverdeling) zijn nog oorspronkelijk. De rechterzijgevel is onder de dakrand versierd met klimmende spitsboogfriezen, sierankers. Dwarsvleugel tegen de achtergevel met gelijkaardige muuropeningen, eindgevel met (gedichte) rondboogopeningen.

School2.jpg

Interieur


Gang met vloer met zwartmarmeren tegels en witte ruitjes in de hoeken afgeboord met meandermotief. Houten bordestrap met balustervormige trappaal en balustrade. Vloer van de voorkamer links met fraaie cementtegels in grijs, wit en zwart met floraal en kruismotief. Kamer aan tuinzijde met zwartmarmeren schouw en vloer met zwarte, gele en grijze cementtegels. Kloostercellen op de verdieping met bewaarde deuren met beschildering in eikimitatie en plafond met troggewelven. De inrijpoort geeft uit op een binnenplein met plantsoen. Achteraan bevinden zich gebouwen van de voormalige boerderij en het ouderlingengesticht, daterend van ca. 1880. Bruine, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen), enigszins afgescheiden van het binnenplein en opgesteld in een L-vorm. In het hoofdvolume van twee bouwlagen, wonen beneden (in de volksmond de godshuizen genoemd) de bejaarden, boven bevinden zich de klaslokalen.

Gevel per twee traveeën gevat in gevelhoge, rechthoekige nissen bovenaan afgeboord met tandlijsten. Muurdammen lopen uit op een schoorsteen. Rondboogdeuren, met gevorkte roedeverdeling in de bovenlichten, wisselen af met getoogde vensters (heden verbouwd). Op de verdieping getoogde vensters met grote roedeverdeling. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk

School4.jpg

Interieur


Vloer op de begane grond met grijze plavuizen. Eenvoudige houten steektrap leidt naar de vroegere klaslokalen. Bewaarde deuren met hang- en sluitwerk Aanleunende dwarsschuur met gedichte korfboogpoort en rechts ervan een (recentere?) rechthoekige schuurpoort. Rechter zijgevel met asemspleten. Aansluitend de stallingen rechts en links een bijgebouw verbouwd tot garage. Bewaard schrijnwerk en kapconstructie.

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina