Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Brandstraat nr. 17

Brandstraat nr. 17. Voormalige kosterswoning op de hoek met de Oude Veldstraat. Heden z.g. "EMMAUS" cf. houten opschrift. Gelegen in een tuin, van de straat afgesloten door een taxus- en meidoornhaag Volgens kadastergegevens ca. 1890 opgetrokken naast de in 1875 gebouwde "Lourdeskapel" (cf. infra) en geschonken door de familie Rots-Vanlaere als woning voor de onderpastoor. Aangezien er op Doomkerke uiteindelijk geen onderpastoor in dienst treedt wordt de woning toegewezen aan de koster. Tot 1935 verblijven er meerder kosterfamilies en in de jaren 1960 woont er de "garde".
Laag huis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), witbepleisterde linkerzijgevel. Dubbelhuis van vijf traveeën, rechthoekige muuropeningen, strekken met afgeronde hoeken. In de zijgevel bevindt zich een rondboogvenster met grote roedeverdeling.
Achtergevel met opkamertravee en lagere dwarsvleugel. Tuin met notelaar.

Br17jpg.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina