Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Brandstraat nr. 6

Brandstraat nr. 6. Voormalige herberg "De Vlaamse Leeuw" of "De Zwarte Leeuw" op de hoek met de Haantjesstraat. Door het kadaster geregistreerd in 1896 maar de literatuur vermeldt de bouw ca. 1875. Aanvankelijk bestaande uit het hoofdgebouw met links ervan een vrijstaand bijgebouw.Ca. 1907 wordt achteraan een landgebouw toegevoegd en het bestaande aan de straatkant met het hoofdvolume verbonden. Ca. 1928 wordt ook het achterliggende bijgebouw met de woning verbonden. Herbergactiviteit stopgezet in 1950. Lage woning, dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Opgetrokken in bruine baksteen met lokaal gewonnen klei en gebakken in een buitenoven gelegen achter de kerk (ook het bijgebouw aan de straatkant), en boven een gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen onder strekken en erboven een fijne waterlijst en kooflijst onder de dakgoot.

Brandstraat6.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina