Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Brandstraat nr. 2

Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Voor de eerste maal afgebeeld in het Renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede uit 1686 en beschreven als "behuysde hofstede ende drij stucxkens lants groot ontrent vijf gemeten", eigendom van Christaen Lootens en zijn kinderen. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadaster (ca. 1830) getekend met het woonhuis ten noorden van het erf, er tegenover een schuur en ten westen van het huis een ovenhuis (zomerkeuken). Ca. 1928 wordt dit laatste vergroot in oostelijke richting en dan eventueel omgebouwd tot varkenstal.  Ca. 1944 uitbreiding van de schuur en uitbreiding van het erf tot aan de straat. Ca. 1970 toevoegen van de oostelijke aanbouw aan het woonhuis. Het erf is toegankelijk via smeedijzeren hekken. Gebouwen in rode, verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, eventueel teruggaand tot de 18de eeuw. Witbeschilderde boerenwoning boven gepekte plint en met gecementeerde linkerzijgevel. Getoogde muuropeningen met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Beluikte vensters met grote roedeverdeling. Opkamertravee aan de achterzijde. De dakrand rust op brede, houten klossen. Stoep in cementtegels. Grote schuur en stalling met recentere aan- en verbouwingen. Leegstaande en verwaarloosde toestand. (Opgenomen tijdens veldwerk, maar afgebroken in juni 2008).In de loop van 2010 vervangen door een nieuwbouw, wanneer de bouwfaze ten einde is volgen foto's.

brandstaaat2.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina