Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Krommekeerstraat nrs. 18-24

Ensemble van lage arbeiderswoningen op de hoek van een afsplitsing van de Krommekeerstraat. Gesitueerd op het Ruiseleeds Veld en fasegewijs tot stand gekomen. Volgens het kadasterplan worden hier omstreeks 1840, op gronden van het gemeentebestuur van Ruiselede, dreven in dambordpatroon aangelegd en op de nieuwe percelen enkele landarbeiderswoningen gebouwd. Eerst worden ca. 1840 twee vrijstaande huizen opgetrokken (ter hoogte van nrs. 22-24), vergroot ca. 1883 en ingericht als koppelwoning. In 1903 wordt nr. 24 gedeeltelijk herbouwd en naar achteren uitgebreid. In 1907 uitbreiding van de bebouwing tot vier woningen. Heden zwaar gerenoveerd of herbouwd, enkel nr. 24 heeft het oorspronkelijke uitzicht grosso modo bewaard. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak en grijsbeschilderde plint aan de voorgevel. Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien.

krommekeer9.jpg

krommekeer8.jpg

 

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina