Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Planterijstraat z.nr

Veldkapel z.g. "Debels kapel ", links van de oprit leidend naar nr. 29. Gewijd aan O.-L.-Vrouw van Lourdes, en in 1914 door de boomkweker Pieter De Bel gebouwd om te voorkomen dat zijn zoon door de Duitsers zou worden opgeëist. Opgetrokken in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (daktegels). Arduinen plint, dekplaten en bekronend kruis. Spitsboogdeur met erboven jaartal "1914 ".Spitsboogvensters in de zijgevels met bewaard schrijnwerk en bovenlicht met gevorkte roedeverdeling. Tandlijst onder de dakrand. Interieur  met witbepleisterde muren onder spitstongewelf, altaar.

planterijstrznr.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina