Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Wingenesteenweg nr. 16

Hoeve met losse bestanddelen, erf deels met grint bedekt en deels begraasd. De hoeve staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Volgens kadastergegevens meerdere aanpassingen en uitbreidingen in de loop van de 20ste eeuw. Vergroten of eventuele heropbouw van het boerenhuis rond 1922. Schuur en stallingen dateren van eind jaren 1920 en worden ca. 1945 en 1958 vergroot. Woning met geïncorporeerde stalling in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische  annen). Gebruik van oranje baksteen voor de strekken van de rechthoekige muuropeningen, banden ter hoogte van de bovendorpels en de tandlijst onder de dakgoot. Stoep met cementtegels. Erf met notelaar en in de noordwesthoek een aardappelkelder.

wingenesteenweg4.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina