Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Haantjesstraat nr. 2

Gerenoveerde hoeve met bewaard woonhuis in kern eventueel opklimmend tot de 18de eeuw. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) maar kent in de loop van de 20ste eeuw meerdere wijzigingen. Het perceel wordt aan de westkant afgebakend door een beek. Bebouwing op deze site reeds afgebeeld in het Renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede (1686). In 1874 bij het kadaster geregistreerd als eigendom van de familie de Kerchove d'Ousselghem. In 1997-1998 wordt het woonhuis uitgebreid en verbouwd en het landgebouw, parallel met de woning afgebroken. Van het ovenhuisje over de beek is enkel een restant bewaard. Woonhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een grijze plint. Nieuw schrijnwerk naar oud model. De vijver achter het huis is recent aangelegd.

haantje2b.jpg

 

haantje2.jpg

 

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina