Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Haantjesstraat nr. 1

Hoeve met losse bestanddelen z.g. "TEN HULLE" cf. houten bord op de stalling. De naam is afkomstig van het vroegere "leen van Abraham van Hulle" dat afhing van de vierschaar van Ruiselede. Het leen was ongeveer 6,5 ha groot en situeert zich ten oosten van de Brandstraat (cf. supra) tegenover de wijk "Het Haantje". De boerderij wordt in 1699 beschreven als "een behuisde hofstede met 60 roeden land, eigendom van Bathazar van Ackere". Op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid met omhaagd perceel. De schuur zou in 1888 zijn gebouwd. Het wagenhuis dateert van 1898 door het kadaster in 1907 geregistreerd. Deze wordt ca. 1929 vergroot. Gebouwen in rode, verankerde baksteen onder pannen zadeldaken rond een begraasd erf. Gebruik van lokaal gebakken baksteen met klei afkomstig van de aangeslibde grond langs de nabij gelegen Pachtebeek. Toegankelijk via smeedijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers met in de linkerpijler een betraliede beeldnis. Woonhuis, ten noorden van het erf, vermoedelijk met kern uit het begin van de 18de eeuw. Dubbelhuis met gecementeerde plint in imitatie breuksteen, vensteropeningen gewijzigd in 1950 cf. huidig. Ten westen van het erf het wagenhuis van 1898, in het dak is later een duiventil gebouwd. Stookruimte aangebouwd tegen de zuidgevel. Ten oosten van het erf ligt de dwarsschuur met stallingen, in 1984 ingekort aan de zuidkant cf. huidig. Het ovenhuisje ligt in de noordwesthoek van het erf, achter het woonhuis.

haantje1.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina