Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Hamerstraat nrs. 1-3

Z.g. "d' Oude Schole". Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, tussen 1859 en 1880 in gebruik als veld- en kantschool. Voorheen zijn de kinderen van de toenmalige wijk 't Haantje (cf. Brandstraat en Haantjesstraat) aangewezen op de school in de verafgelegen dorpskern van Ruiselede. In 1859 aangekocht door pastoor Doom om er een school in te richten. De zusters O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën van Ruiselede (cf. Bruggestraat nr. 29) komen er les geven. De school, gewijd aan Sint-Jozef, kent onmiddellijk een groot succes. De leerlingen verhuizen vrij snel naar een nieuw schoolgebouw (ingewijd in 1880) langs de Brandstraat (cf. nrs. 24- 26). Voormalige veldschool, achterin gelegen, laag dubbelhuis toegankelijk via een wegel, wellicht opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met witbeschilderde voorgevel en gecementeerde linkerzijgevel. Gewijzigde vensteropeningen. Het geheel van de straat afgescheiden door een ligusterhaag en toegankelijk via smeedijzeren hekken gevat in betonnen pijlers. Het landgebouw aan de straatkant in verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen) staat op de Atlas der Buurtwegen (1842). Mogelijk was dit oorspronkelijk een aaneengesloten rij van arbeidershuisjes.

haantj1_3b.jpg

haantje1_3.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina