Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Oude Veldstraat nr. 10

Oude Veldstraat nr. 10. Hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf. Op de hoek met een doodlopende aftakking van de Oude Veldstraat, op een kaart in het renteboek van de heerlijkheid Sint- Pieters-Schalklede afgebeeld als "S. Piters Dreve". De site is op dat ogenblik bebouwd: "Adriaen Storme met syn behuysde hofstede". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier een omhaagd perceel zonder bebouwing afgebeeld, eventueel gaat het om een vergissing, aangezien er links van de "S. Piters Dreve" wel bebouwing aangegeven is. Op het primitief kadasterplan (ca. 1830) met woonhuis ten noorden van het erf en landgebouw ten zuiden. Het woonhuis wordt in 1929 vergroot en voorzien van een nieuwe gevel cf. gevelsteen met jaartal "ANNO / 1929" in de zijgevel. In 1944 en 1964 registreert het kadaster uitbreidingen zowel bij het woonhuis als bij het landgebouw. Woonhuis in verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen), bepleisterde gevels met imitatievoegen boven een grijze plint. Rechthoekige muuropeningen onder I-balken met roosjes. Rozebeschilderde sierpleister o.m. bij de vensteromlijstingen in de zijgevel. Stoep met cementtegels. Mestvaalt in de zuidwesthoek van het erf. Erf toegankelijk via smeedijzeren hekken en gedeeltelijk van de straat afgesloten door een meidoornhaag.

oudeveldstr10.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina