Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Oude Veldstraat nr. 7

Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf. Voor het eerst afgebeeld in het renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede (1686) en beschreven als hofstede van de erfgenamen van Paeschier Cossel. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de site aangeduid, de gevelsteen in de linkerzijgevel met jaartal "1857" wijst wellicht op een herbouw of verbouwing. Oorspronkelijk een tweewoonst cf. primitief kadaster (ca. 1830). Het kadaster registreert in 1903 het samenbrengen tot één woning en het omzetten van een achterin gelegen woning naar een landgebouw. In 1995 worden de landgebouwen uitgebreid. Woonhuis, ten noorden van het erf, in bruine, verankerde baksteen met witbeschilderde voorgevel boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters en gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Stoep met bakstenen klinkers. Tegen de linkerzijgevel is een aardappelkelder met bakstenen gewelf aangebouwd. Ten zuiden van het erf een bakstenen schuur onder zadeldak (Vlaamse pannen). Op het erf staat een monumentale notelaar.

 

oudeveldstraat6.jpg

 

oudeveldstraat7.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina