Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Scheidingsstraat nr. 10

Diep gelegen boerenarbeiderswoning vanaf de straat toegankelijk via een kronkelende asfaltweg. Deze wordt achter het huis noordwaarts verder gezet als graswegel. Vermoedelijk lag deze woning vroeger langs het z.g. "cooperen straetghen", afgebeeld in het renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters- Schalklede (1686). Het straatje verbindt de Hamerstraat van noord naar zuid met de Wingenesteenweg, maar is op de Atlas der Buurtwegen niet meer terug te vinden. Op de Ferrariskaart (1170- 1778) staat hier een volume getekend. Volgens kadastergegevens ca. 1865 opgedeeld in twee wooneenheden en rond 1887 opnieuw samengevoegd. Verankerde, witbepleisterde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen, golfplaten). Lager rechterdeel met steunbeer tegen de voorgevel en rechthoekige muuropeningen. Hoger linkerdeel met recentere uitbreiding achteraan.

schedingstraat1.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina