Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Bruggesteenweg z.nr. begraafplaats

Beboste en hoger gelegen begraafplaats op het Sint-Pietersveld, in de zuidoosthoek van het domein van het Rijksopvoedingsgesticht (zie nrs.. 128-134), op het kruispunt met de Maria-Aalterstraat. In gebruik genomen op 21/02/1854 als van de begraafplaats "Ecole de Reforme de Ruyslede"Voor het Begraven van directeurs, personeelsleden en in de beginjaren ook de kostgangers van de instellingen in Ruiselede en Beernem (vgl. Beernem). Voor de aanleg van de begraafplaats werden, Tussen 1849 en 1853, de jongens van het gesticht op het kerkhof van Ruiselede begraven. Het vlakbij gelegen Veldkapelleke hoort bij de gemeente Wingene (vgl. Wingene). Deze kapel is omgeven met kruisen, riet afgebeeld op een ongedateerde, vermoedelijk eind 18de eeuwse, figuratieve kaart van het Sint-Pietersveld.

Vanaf de straat toegankelijk via een dreef met jonge berken en smeedijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers geflankeerd door hulststruiken. Het licht stijgende pad, waarvan het laatste stuk is afgezoomd met beuken, vormt de centrale als waarlangs links en rechts De Graven staan opgesteld. Halverwege het pad staat centraal het neogotische grafmonument van Guillaume Poll, de eerste directeur van de instelling en gestorven in 1867. Op het eind van het pad staat Op een hoogte een Calvarie in een nis onder roodbakstenen leien Zadeldak, houten kruis voldaan beschilderd, plaasteren Kruisbeeld. In de oosthoek van de begraafplaats staan Enkele Rijen betonkruisen van Graven van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

kerkhof2.jpg


kerkhof3.jpg

kerkhof4.jpg

 

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina