Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Bruggesteenweg nrs. 116-118

Koppelwoning op de hoek met de Maria-Aalterstraat. Voormalig logementshuis op de plaats van de herberg z.g. "De Leeuw van Vlaanderen" hier gebouwd in 1859. Huidig uitzicht dateert van 1930. Dan wordt de herberg tot logementshuis verbouwd ten behoeve van de werknemers die instaan voor bouw en onderhoud van het radiozendstation en acht zendmasten (cf. Wingene) opgericht in 1923 op het Sint-Pietersveld. Bij herberg en hotel was ook een kruidenierszaak, de herbergactiviteiten worden in 1955 stopgezet. Oranje baksteenbouw van twee bouwlagen en zeven/ zes traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). De ingang van nr. 118 bevindt zich in de linkerzijgevel. Plint in granito versierd met cirkelmotieven in contrasterend paars en afgelijnd met ingelegd lijstwerk in zwart-wit. Gevel met doorlopende banden in witgeglazuurde baksteen. Rechthoekige muuropeningen met bovenlichten geaccentueerd door witbepleisterde vlakke omlijsting. De drie traveeën brede cartouche bij nr. 116 verwijst naar de vroegere herbergfunctie. Stoep met cementtegels.

brug116_118a.jpg

brug116_118b.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina