Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Bruggesteenweg nr. 82

Dieper gelegen landhuis z.g. "Reedpool", bevindt zich temidden van een groot domein. Toegankelijk vanaf de Bruggesteenweg via een rechte aardeweg door een smal stuk land, z.g. de "Striepe". In 1947 gebouwd i.o.v. jonkheer Guillaume van

Pottelsberghe de la Potterie (1902-1994) op het "Gentse Veld" en ontworpen door de architect Joseph Dewulf (Ruiselede). Gesitueerd tussen de biotopen z.g. de "Rietvijver" en het "Fonteintje", die tevens de inspiratie geven voor de Engelse naam, t.t.z. reed = riet en pool =vijver.

Historiek.

Door zijn huwelijk, in 1927, met Joanna de Ghellinck d'Elseghem komt een aantal gronden (ca. 50 ha), waaronder de Vorte Bossen in het bezit van Guillaume van Pottelsberghe de la Potterie. De families de Ghellinck de Walle en de Ghellinck d'Elseghem zijn verwant met het geslacht della Faille dat al in 1653 eigenaar is van het leengoed "Goed te Gallatas" in het noorden van Ruiselede met pachthoeve (cf. Haantjesstraat nr. 7), land, bossen, meersen, vijvers en veldgebied. In 1937 erft Joanna een aantal gronden van haar vader, Charles de Ghellinck. Haar man, Guillaume, start met het beheer van de Vorte Bossen, legt een moestuin aan en plant een boomgaard. Door zijn verzetsactiviteiten moet hij met zijn gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken. In 1947 laat hij te midden van landerijen en natuurgebieden het landhuis bouwen. In dat zelfde jaar geeft Joanna de Ghellinck opdracht tot het bouwen van het z.g. "Rietvijverkapelletje" langs een wandelweg in de noordoosthoek van het domein en palend aan het veld. Dit als dank voor de geboorte van een dochter en het overleven van haar man na zijn deelname in het verzet tijdens de oorlog. Op de verdieping worden vertrekken ingericht voor de weduwemoeder van Guillaume. Tussen 1952 en 1958 is Guillaume burgemeester van Ruiselede. Ondertussen blijft de familie actief tuin, landerijen en bossen onderhouden. In 1990 verwerft de vzw Natuurpunt een aantal ha van de Vorte Bossen (tussen Doom- en Kruiskerke), in 1998 uitgebreid tot 43,5 ha en wordt het gebied natuurreservaat (cf. Bruwaanstraat). Het domein Reedpool beslaat heden 15 ha bestaande uit weilanden, bos, akkers en 4 ha parkgebied met dreven. De bewoners van het landhuis beheren de ecologische tuin met inheemse planten. Een deel van het huis wordt verhuurd als vakantiewoning.

Beschrijving.

Landhuis geïnspireerd op de Engelse cottagestijl en opgetrokken in rode baksteen. Bestaat uit een langgestrekte vleugel met haakse korte vleugel onder schilddaken en enkele bijgebouwen. De twee bouwlagen onder schilddaken (leien) zijn duidelijk afgescheiden door kordon met druiplijst. Sobere architectuur met eenvoudige' rechthoekige muuropeningen, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Dakvlakken doorbroken door dakkapellen. Enkel imposante schouwlichamen met samengestelde schoorstenen in baksteen. Gaaf interieur uit 1947. Vloeren in cementtegels of bekleed met parket, bewaarde houten deuren en vensters. Inkom met houten bordestrap en verzorgde trappaal en balustrade. Ruime eetkamer met monumentale houten schouw, haard bekleed met Delftse tegels en opschrift "ORA ET LABORA" in de schouwbalk. Op het plafond een cirkelvormige lijst rond de luster met drie maal het opschrift "PLUS EST EN LUY". Zitkamer met bruinmarmeren schouw en ingewerkte metalen kachel, plafond eveneens met cirkelvormig lijst en opschrift "MENS KEN UZELF", herhaald in het Grieks. Groot salon uitgevend op het terras, hier met opschrift "ALLES IN EEN" met Griekse herhaling. Tussen eetkamer en keuken bevindt zich een office. Oorspronkelijke keuken met vloer in cementtegels, brede schouw boven het kookgedeelte, ingemaakte kasten en muren gedeeltelijk bekleed met witte tegels.

Rietveldkapelletje, bakstenen pijlerkapel met betonnen nis en onder zadeldakje (daktegels). Beeld van O.-L.-Vrouw met Kind. Moeilijk bereikbaar.

 

brug79a.jpg

brug79b.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina