Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Bruggesteenweg nr. 71

Boswachtershuis gelegen in de Gallatasbossen, tussen de Brandstraat en de Bruggesteenweg. Maakt deel uit van een samenstel met jachtverblijf (cf. nrs. 73-75) en koetshuis toebehorend aan de familie de Kerckhove d'Ousselghem. Deze familie heeft banden met het geslacht della Faille die in 1653 eigenaar wordt van het leengoed "Goed te Gallatas" met pachthoeve (cf. Haantjesstraat nr. 7), land, bossen, meersen, vijvers en veldgebied. Naar verluidt was nr. 73 de jachtwoning, volgens kadastergegevens gebouwd ca. 1844. Nr. 71, het z.g. boswachtershuis dateert van ca. 1866, het koetshuis van "1868" cf. jaarsteen. Ca. 1898 toevoegen van de bijgebouwen aan beide kanten van het boswachtershuis. De gebouwen staan gegroepeerd op een begraasde open plaats in het bos. Erlangs loopt vanaf de Bruggesteenweg een kerkwegel (wandelen fietspad) naar de Brandstraat in Doomkerke. Vanaf de kerkwegel vertrekt een dreef richting "Goed te Gallatas". Bruine, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) boven een gepekte plint. Laag dubbelhuis van vier traveeën en met een halve verdieping. Rechthoekige muuropeningen, schuiframen metbewaard schrijnwerk met geprofileerd kalf, grote roeden en luiken. Rechts aanleunende stalling onder zadeldak. Stoep met cementtegels.

brug71.jpg

 

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina