Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Bruggesteenweg nr. 68

Hoeve met losse bestanddelen rond een deels begraasd, deels geasfalteerd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Het woonhuis wordt volgens kadastergegevens ca. 1877 volledig heropgebouwd, de er tegenover liggende dwarsschuur met wagenhuis heeft een jaarsteen met "1869" op de westelijke eindgevel. Gebouwen opgetrokken in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen, afwisselend zwart en rood in dambordpatroon). Woonhuis met geïncorporeerde stalling, achteraan met opkamertravee en met gewijzigde muuropeningen. Blinde, westelijke eindgevel met in de top een omlopende fries. Dwarsschuur met twee kleine aanleunende stallingen. Gevel aan de voorzijde geritmeerd door segmentboognissen.


brug68a.jpg

brug68b.jpg

 

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina