Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Bruggesteenweg nr. 61

Hoeve met losse bestanddelen. De site staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Pachthoeve van de familie de Kerchove d'Ousselghem. De oude gebouwen worden volgens het kadaster in het laatste kwart van de 19de eeuw vervangen cf. huidig: het woonhuis ca. 1874, de landgebouwen ca. 1884, het bakhuisje ca. 1896. Begraasd erf toegankelijk via smeedijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers, rechterpijler met Marianisje. Rechts aanleunend een smallere persoonstoegang met hek. Boerderijgebouwen in verankerde baksteen, gedeeltelijk witbeschilderd boven gepekte plint en onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). Woonhuis, dwars op de straat georiënteerd met geïncorporeerde stalling en achteraan een opkamertravee. Rechthoekige muuropeningen met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Ten zuidwesten van het erf situeert zich een dwarsschuur met wagenhuis.


brug61aJPG.jpg

 

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina