Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Bruggesteenweg nr. 49-51

brug47_5c1JPG.jpg

Bruggesteenweg nr. 49-51. Voormalige herberg z.g. "'t Wulveke", op de locatie van de vierschaar van de heerlijkheid Sint-Pieters- Schalklede, een middeleeuwse plaatsnaam bij de toenmalige "Wytstraat" (= Bruggesteenweg). De galg van de vierschaar is te situeren op de z.g. " Schobbejakshoogte " (cf. Veldkapellestraat) op de grens met Wingene. "Scalclethe" wordt reeds vermeld in het "Liber Traditionum " (1042) van abt Wichard, waarin hij het bezit van de Sint-Pietersabdij beschrijft. en zou in Ruiselede de oudst bekendnaam zijn, "Wulfveken" wordt vermeld in 1644. In het landboek van 1662 staat het behuisd erf het "Wulveken" ingeschreven als eigendom van de weduwe van brouwer Jan Vanden Hende (cf. A. Rodenbachstraat nr. 2). De vierschaar is afgebeeld op een figuratieve kaart in het renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede uit 1686.Dwars op de straat georiënteerde woning, het volume staat getekend op de Ferrariskaart (1770-1778). Eventueel ouder volume maar met nieuw gevelparement. Op de straatgevel een arduinen gedenksteen aangebracht in 1960 met opschrift " HIER AAN 'T WULVEKE / STOND DE VIERSCHAAR / VAN DE HEERLIJKHEID / St PIETERS SCHALKLEDE ".In de zomer van 2010 is de voormalige herberg "t Wulweke " gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouw.

 

brug47_51bJPG.jpg

 

brug47_51.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina