Doomkerke - 't haantje
Doomkerke, een officieële parochie van de gemeente Ruiselede 't haantje

Brandstraat nr. 71

Brandstraat nr. 71. Voormalige herberg met slagerswinkel z.g. "Den Hert", volgens kadastergegevens opgetrokken ca. 1866. Voorgevel met recenter parement wellicht in de jaren 1930-1940 aangebracht. Naar verluidt met achter de slagerswinkel (rechts) een opslagruimtevoor voedingswaren. De herbergactiviteit (links) wordt tegelijk met de slagerswinkel/ kruidenierszaak in 1985 stopgezet. Enkelhuis van twee bouwlagen en vier/ drie traveeën onder zadeldak(mechanische pannen) met twee ingangen links en rechts. Voorgevelmet gele baksteen (streklagen) gecombineerd met rood voor de plint,doorlopende lijst en strekken. Rechthoekige muuropeningen metbewaard schrijnwerk, bovenlichten van de vensters op de beganegrond met verticale roedeverdeling en gehamerd glas. Naar verluidt met bewaarde achtergevel met opkamer in lokaal gebakkendonkerbruine baksteen.

br71.jpg

 
Met dank aan:
Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Patricia Van Vlaenderen, erfgoedconsulent, Afdeling R-O West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed Martien Vranckx, bouwhistorica
De inventaris is een dynamisch document. De meest recente gegevens en fotomateriaal vind u op http://inventaris.vioe.be.

Terug naar vorige pagina